|
:.:.: BABICKIE FORUM INTERNETOWE :.:.: STARE BABICE
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
babice.waw.pl
Ojciec Założyciel
Przeczytał: 2 tematy
|
Wysłany: Śro 23:47, 21 Cze 2006 Temat postu: Wypalanie opon na Jana - tradycja, czy głupota ?? |
|
|
Jak wszyscy wiemy w Wigilię Jana 23/24 czerwca nad naszymi okolicami każdego roku unosi się gryzący w nosy dym ze spalonych opon.
To mieszkańcy Babic i okolic świętują Wigilię Jana.
To chyba jedyna babicka tradycja.
Czy dobra ?? Starsi mieszkańcy się cieszą, przyjezdni dzwonią do straży pożarnej z prośbą o interwencję.
Czy raz w roku wolno Wam (Nam) rozpalić ognisko z opon ?? A tradycja ??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw 9:32, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
no wlasnie mnie tez to dziwi po co ci ludzie palą opony. ja wiem, ze tradycja,ze ognisko, ale co to za symbol ze sie opony pali...kazda tradycja ma jakis symboliczny gest ma ale te opony to mi sie z niczym nie kojarzą. mysle ze lepiej bylo by sieknac zwykle ognisko, jakąś szame, browarki i przyjemniej by bylo niz te opony :]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Czesiek
Gość
|
Wysłany: Czw 13:56, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Po pierwsze jest to nasza tradycja i należy ją kultywować a po drugie dzięki temu przy okazji utylizujemy wiele niepotrzebnych śmieci Chyba lepiej te opony spalić niż wywozić gdzieś do lasu
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw 14:02, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
od utylizacji smieci sa przedsiebiorstwa posiadajace specjany sprzet do tego (filtry itp.)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw 14:30, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Czesiek napisał: | Po pierwsze jest to nasza tradycja i należy ją kultywować a po drugie dzięki temu przy okazji utylizujemy wiele niepotrzebnych śmieci Chyba lepiej te opony spalić niż wywozić gdzieś do lasu |
I dzięki temu wręcz fantastycznie zatruwamy powietrze, radośnie powiększając dziurę ozonową Bardzo ekologiczne podejście Ciekawe, ile jeszcze pokoleń będzie mogło tę tradycję kultywować? A nie wystarczy zwykłe ognisko - muszą być opony?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
nieszczesliwe
Gość
|
Wysłany: Czw 19:08, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem to głupota, a do tego wydzielają się bardzo rakotwórcze substancje
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw 19:18, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
zreszta zla nazwa tematu moim zdaniem, tradycja nie wyklucza glupoty :]
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw 22:08, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Misza napisał: | zreszta zla nazwa tematu moim zdaniem, tradycja nie wyklucza glupoty :] |
Prawdopodobnie "tradycja" wzięła zię z czasów, kiedy nie było wywożenia śmieci, i coś trzeba było z tym wszystkim zrobić - najprościej spalić, no i nie we własnym piecu, bo przecież zasmrodziłoby cały dom! Teraz jednak mamy XXI wieki nieco większą świadomość skutków tych poczynań... Dla mnie to nie głupota tylko najzwyklejsze barbarzyństwo Wracamy do epoki kamienia łupanego?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw 22:13, 22 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
no tak....a po co mnie cytowales w swoim poscie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Henryk
Gość
|
Wysłany: Pią 6:30, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Jest u nas kilka świętych tradycji:
-to.że Leśniki wycinają drzewa koło siebie ,aby następnie je sprzedać po atrakcyjnych cenach.
-to,że ksiądz w kościele zbiera na tacę na pogrzebie,chociaż pogrzeb był już opłcony.
-to,że ślub w kościele kosztuje "co łaska",ale nie mniej niż 1000zł.
I tak można bez końca.
A tylko palenie opon Wam przeszkadza??
Co w tym złego,że ludzie sobie przy czarnym dymie poskaczą i pośpiewają??
To akurat jest nasza BARDZO PRZYJEMNA tradycja-czego nie można powiedzieć o wymienionych przykładowo powyżej.
Ja na swojej działce będę palił opony i koniec.
Mam już nawet naszykowane:
-2 od poloneza
-1 od stara
-1 przednią od kombajnu
Pozdrawiam palących gumy.
-
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Borys
Gość
|
Wysłany: Pią 8:56, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Ja niestety nie mam opon ale nazbierało mi się przez rok kupę plastykowych butelek po napojach (coli,pepsi,mineralnych)będę je palił w metalowej beczce,tak same to kiepsko się one palą (bardziej topią)więc polewam je starym olejem.....
Pozdro dla wszystkich kultuwujących tradycję palenia
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Rocco
Gość
|
Wysłany: Pią 9:07, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
A takie z sypialni też się liczą ?
Można je palić?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią 9:50, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Pamiętam wielkie palenie opon na Polnej - to były niesamowite imprezy. Również te u "Koziołków" na Pohulance.
Ja jestem za !!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Michał S.trażak
jestem tu 24/24
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pią 10:27, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Ja też pamiętam te ogniska - niezapomniane ogniska w miejscu, gdzie stoi teraz basen. Jedno jest pewne - będzie dzisiaj wyjazdów, oj będzie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
Daro
prawie debeściak
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Latchorzew
|
Wysłany: Pią 11:08, 23 Cze 2006 Temat postu: |
|
|
Tradycja ta nie wzięła się z tego, że kiedyś nie wywożono śmieci i coś trzeba było z nimi zrobić.
Mało tego - każda miejscowość w tygodniu poprzedzającym wigilię Jana, zwierała swe szeregi, organizowano transport (najczęściej zaprzęgano konia do wozu) i ekipa wyruszała na zwałkę na Mościskach, a ściśle mówiąc na jej tyły gdzie zawsze było mnóstwo opon. Przywożono zawsze co najmniej 1-2 a nawet trzy pełne wozy opon. Po co? - była to swego rodzaju rywalizacja - która wioska będzie miała większe ognisko, gdzie będzie większy słup dymu. Ustawiano wielki stos i czasami nawet rzucano losy, kto ma dokonać podpalenia stosu opon - taki swego rodzaju "mistrz ceremoni". Obok takiego ogniska rozpalano jedno lub więcej ognisk z drewna i tam piekło się kiełbaski, kurczaki itp. Imprezy generalnie zawsze były udane i trwały do białego rana, była muzyczka, tańce w kurzu na trawie, w późniejszych czasach budowano nawet sceny i grały kapele na żywo (ogniska na Janowie). Inna sprawa, że wtedy ekologia nie była tak na topie jak współcześnie i nikt, nie zastanawiał się nad ilością substancji smolistych wprowadzonych do atmosfery przez taką jedną "sobótkową" noc, że o zagrożeniu pożarowym nie wspomnę, ale... jest co wspominać do dnia dzisiejszego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo